‘Almost in elvis’ geeft plankgas (Volkskrant)

Door John Schoorl, gepubliceerd op 11 januari 2011.

In de categorie periodieken die weinig aandacht krijgen, maar wel veel aandacht verdienen, deze keer aandacht voor de nieuwste AIE(Almost In Elvis). Vooral omdat het vrijdag 76 jaar geleden was dat Elvis werd geboren.
AIE is het beste – zelfs wereldwijd – wat er Elvis-technisch gesproken in druk verschijnt en het komt gewoon uit Utrecht. AIE bestaat sinds 2002 en zojuist verschenen is ‘uitgave 12’, zoals gebruikelijk een themanummer. Deze keer Elvis en zijn vervoersmiddelen: wheels on my heels.
Een AIE-uitgave ziet er nooit hetzelfde uit. Er bestaan exemplaren in de vorm van een cd-boekje, een uitknip-Elvis, een Italiaanse sportkrant en een mini-roman. De prijskip was de ‘Desert Storm’-variant: een verzameling slecht gekopieerde papieren, passend in een bruine envelop met grote rode letters Desert Storm erop. Zeer vertrouwelijk materiaal, ver voor WikiLeaks, dat was de boodschap.
Almost In Elvis heeft zich genoemd naar Almost In Love, het gelijknamige nummer en de gelijknamige langspeelplaat uit 1970. Het was zijn 39ste, een allegaartje van formaat, maar natuurlijk allemachtigprachtig . In elke AIE-uitgave wordt iemand ingevlogen om deze lp te bespreken.
Elvis was een man van auto’s en motoren: hij had er veel en gaf er ook veel weg. Zijn beroemdste weggever was de roze Cadillac, uit 1956, die hij aan zijn moeder gaf. In deze AIE wordt de bijzondere geschiedenis verteld van de Stutz Blackhawk van Elvis uit 1971, prototype 276579 330858 P. Ook laat auteur ‘Gertrude uit Breda’ haar erotische fantasieĆ«n los op een Cadillac 6200 coupĆ© en een ‘Indo-rocker die kretek-sigaretten rookt’.
De muziek van The Big E., dat is toch waar het uiteindelijk om draait, ook in AIE. Daarom een mooi uitlegstuk over het soulnummer Long Black Limousine, afkomstig van Presley’s meesterstuk From Elvis in Memphis, uit 1969. Elvis wist waar hij het over had, want hij kocht in 1960 een Lincoln Mark V limousine (zwart).
Ten slotte nog een Persoonlijke Elvis & Auto Ervaring (PEAE). Niet lang geleden kon een aantal Elvis-vehikels van binnen worden bekeken – een indrukwekkende ervaring. Wat vooral indruk maakte, was het glimmende witte exemplaar dat aangeraakt kon worden in de Country Hall of Fame in Nashville. Elvis beschikte namelijk over een ingebouwde pick-up voor singles, net boven de asbak. Wie wil dat nou niet.