AANKLEED-ELVIS EN EEN BRABO-KOLONEL (PAROOL)

Door Peter van Brummelen,  maart 2002 geplaatst in het Parool. 

De instructies: ‘Pagina losmaken. Op stevig papier plakken en vervolgens uitknippen.’ Waar het om gaat, is een tekening van een op witte onderbroek na blote Elvis. Is hij eenmaal opgeplakt en uitgeknipt, dan kunnen we hem aankleden met een van de vier bijgeleverde outfits. Een mooi roze pak zit erbij, verwijzend naar de periode van de pure rock’n’roll. Dat cowboy-pak komt uit een van zijn films En die smoking, weten de echte fans direct, droeg hij toen tijdens een van zijn eerste televisie-optredens het nummer Hound Dog zong.

De aankleed-Elvis is een cadeautje bij Almost in Elvis, een nieuw tijdschrift dat geheel is gewijd aan de Koning. Het heeft het formaat van een cd-inlay en is slechts veertig pagina’s ‘dik’, maar het is met veel liefde en zo te lezen ook veel lol, in elkaar gezet. Fanzines zijn vaak niet om door te komen zo serieus, om Almost in Elvis mag gelukkig ook worden gelachen.

Het eerste nummer besteedt ruim aandacht aan Elvis’ manager Kolonel Parker, die altijd beweerde uit Amerika te komen, maar toch echt een geboren Brabo was. ’26 juni 1909: De Kolonel komt in Breda ter wereld als Andreas Cornelis Kuijk (en als zesde kind),’ begint een boven op de pagina’s van Almost in Elvis doorlopende chronologie van zijn leven.

Dit blad ontleent zjin naam aan het Elvis-nummer Almost in Love. De gelijknamige elpee wil de redactie van Almost in Elvis in elke aflevering door een gastschrijver laten bespreken. In het eerste nummer wordt dat gedaan door Rob Zeeman, colomnist bij het dagblad Trouw. Geen liefhebber, evenmin een kenner, schrijf hij zelf, maar naar beluistering van de plaat moet hij ‘bekennen’ dat ‘die gek echt goed kon zingen’. Die bestaan dus blijkbaar, mensen die dat nog niet wisten. Over Elvis zegt Zeeman al een hoop domme dingen, maar en passant ziet hij kans ook nog de naam van Frank Sinatra ijdel te gebruiken.