I don’t wanna be tied uitgave 17

idontwanna Hierbij presenteren wij u een fragment uit het artikel I don’t wanna be tied, uit de gelijknamige uitgave.
Tja, we kunnen wel blijven strooien met metaforen, maar het komt allemaal uit op seks. Seks verkoopt, seks bevrucht en seks vernieuwt. En tijdens dat eerste tv-optreden werd seks de huiskamers in geslingerd, alsof de dikke lul van een Trojaans paard een virus losliet op alle pubers van Amerika.
De puriteinse deurwachters van het ‘oude’ Amerika gaven zich niet zomaar gewonnen. Elvis werd in de media neergezet als een ordinaire seksmachine. Erger nog: hij kon niet zingen en dansen. Schreeuwen en een beetje huppelen was het hoogst haalbare. De ultieme vernedering kwam op 1 juli 1956 in de Steve Allen show, toen Elvis, gekleed in een zwart rokkostuum, zijn grote hit Hound Dog ten gehore moest brengen aan een Basset hound.
Het moet zijn sporen hebben nagelaten op de jonge onzekere Elvis. Het is niet voor niets dat de ‘volwassen’ Elvis zich geen raad wist met zijn motoriek in de jaren zestig musicals. Als je Elvis toch tekeer ziet gaan als een Michael Jackson avant la lettre in Jailhouse Rock tijdens de beroemde scène waarin hij de titelsong ten gehore brengt. Hij wisselt weergaloze danspasjes moeiteloos af met het betere paaldansen. Als je hem vervolgens een jaartje of zes later ziet dansen met Ann Margret in Viva Las Vegas, tijdens het zingen van Come on everybody, krijg je al het idee dat Elvis last heeft van een opstandige zetpil. Om maar te zwijgen van latere vehikels waarin Elvis niet verder komt dan wat hoofd-schouders-knieën-teen pasjes en de schaamte voor zijn eigen ongemak de vrije loop laat.
De hoop keerde terug toen een zelfverzekerde en rijpe Elvis, gedragen door het succes van de comeback special in 1968, weer het podium opklom in 1969 om zijn fans te trakteren op karatemoves. Net zo origineel als in 1956 introduceerde Elvis een nieuw soort dansen: karate-rock. Al sinds 1960 was Elvis verslaafd aan karate en was er vrij goed in geworden. Hoe verzin je het? Geniaal.